Over Ketenregister

Over Ketenregister


Informatie voor de teler

Van telers wordt gevraagd om de levering steeds vaker volledig digitaal aan te melden bij het Ketenregister. Dit kan door de levering handmatig in te voeren in MijnBKD, automatisch vanuit diverse teelt-softwarepakketten of via LENA: Uw Levernota Assistent. Klik hier om alle mogelijkheden te bekijken. Ook is het van belang dat telers de bloembollen onder de juiste cultivarnaam en -code aanbieden bij de BKD. In Ketenregister worden de bollen namelijk alleen herkend onder de naam waaronder de BKD ze gekeurd heeft. De teler heeft de zekerheid dat door de gehele exportketen de juiste fytosanitaire informatie gekoppeld blijft aan zijn partij. 


 

Stappenplan teelt: MijnBKD naar handel: Ketenregister

1. Registreren
U registreert uw partijen en teeltlocaties in MijnBKD. De BKD keurt de partijen op de opgegeven gewenste klasse. Hieruit vloeit per partij de definitieve klasse.
 
Let op! Als een cultivar onder DIVERSEN wordt gekeurd door de BKD, kan deze niet meer onder naam worden verhandeld via Ketenregister. Bij verhandeling via Ketenregister moet altijd (ook) de naam worden vermeld waaronder de cultivar gekeurd is door de BKD, in dit geval DIVERSEN.

2. Verhandelen
Als u een koper heeft gevonden en de (deel)partijen gaan op transport naar uw afnemer, verhandelt u de betreffende (deel)partijen onder begeleiding van een leveranciersdocument waarop alle benodigde partijgegevens zijn vermeld. Dit kan alleen na keuring en afgifte van het certificaat door de BKD.

3. Vrijgeven
Voor uw afnemers die met Ketenregister werken, kunt u de geleverde partijen vrijgeven in MijnBKD. U kiest de partij die u gaat verhandelen, het aantal stuks en de afnemer. Dit doet u voordat de partijen worden afgeleverd bij uw afnemer. 
Vrijgeven betekent dat u de gegevens die op het leveranciersdocument staan digitaal doorstuurt naar uw afnemer. Omdat de digitale gegevens direct uit MijnBKD komen, kunnen geen schrijf- of tikfouten meer worden gemaakt. Hiermee hebben u en uw afnemer de zekerheid dat er later geen misverstanden kunnen ontstaan over de fytosanitaire status van een partij.

Het is ook mogelijk om partijen vrij te geven met de software van BolCalc©, Bolstreet©, Bulbmanager©, VG-Kwekerij©, Stokman Solutions©, Smart Nursery© en via uw bemiddelaar.
Vanaf 2023 is voor kwekers die (nog) geen softwareprogramma hebben het platform LENA gratis beschikbaar. Via LENA kunt u op een gebruiksvriendelijke manier uw leverbericht digitaal versturen naar uw afnemer. U kunt dit doen via Levernota.nl 






 

Veel gestelde vragen teelt

  • Waarom werkt mijn afnemer met Ketenregister?

    Om te kunnen exporteren naar landen buiten de EU maakt uw afnemer gebruik van Ketenregister omdat hij daarmee kan voldoen aan de fytosanitaire eisen die de ontvangende landen stellen. Als geen gebruik wordt gemaakt van Ketenregister, worden aanvullende eisen gesteld die veel risico en kosten met zich meebrengen.
     

  • Wat moet ik doen als mijn afnemer met Ketenregister werkt?

    Dit betekent dat u gevraagd kan worden om de aan deze afnemer geleverde (deel)partijen vrij te geven in MijnBKD.

  • Hoe kan ik partijen vrijgeven?

    U kunt partijen op verschillende manieren vrijgeven

    1. via MijnBKD.
    2. via uw eigen softwareprogramma* 
    3. via de software van uw bemiddelaar*

    Let op: Bij de tweede en de derde optie moet u er zeker van zijn dat de partij-informatie exact overeenkomt met de informatie in MijnBKD. Als dit niet het geval is krijgt u een foutmelding en kan de partij niet verhandeld worden.

    *) Nog niet alle programmatuur van softwareleveranciers en bemiddelaars bevat deze mogelijkheid.

  • Kan een partij DIVERSEN onder naam worden verhandeld?

    Bij het verhandelen van bloembollen via Ketenregister kan dit niet. De cultivar behoudt in de hele keten de naam die bij de keuring door de BKD is vastgelegd. Deze naam kunt u terugvinden op het certificaat en in MijnBKD. Als een partij bij keuring door de BKD onder DIVERSEN is vastgelegd moet deze onder DIVERSEN worden geleverd.