Over Ketenregister

Over Ketenregister


Wat is Ketenregister?

Alles omtrent de export van bloembollen regelt BKD met exporteurs in Ketenregister. Ketenregister geeft partijinformatie uit de teelt, samen met inspectie-informatie uit de export door aan e-CertNL van NVWA voor exportcertificering. Deze koppeling zorgt voor een volledig gesloten digitale keten, waarin fytosanitaire certificaten op een efficiënte en foutloze wijze worden verstrekt. Ook gebruiken exporteurs Ketenregister om exportkeuringen van BKD aan te vragen en in te plannen. 

 

Een robuust tracking & tracing systeem dat fytosanitaire garanties borgt

Door de koppeling met MijnBKD en e-CertNL van de NVWA, ontstaat een volledig gesloten digitale keten.



 

Digitale gegevens uit de hele keten als basis voor de fytosanitaire dekkingen

De essentie van Ketenregister is dat er zoveel als mogelijk gebruik wordt gemaakt van de gegevens die in de teeltdatabase van de BKD (MijnBKD) zijn vastgelegd van partijen en inspectieresultaten. Bij Ketenregister gaat het uitsluitend om de gegevens die nodig zijn voor export naar derde landen (zoals de klasse, AM, ArMV etc.), ook wel de fytosanitaire dekkingen genoemd.

De kern van het systeem is:
  1. De teler stuurt bij (bij voorkeur voorafgaand aan de) levering een elektronisch bericht naar de afnemer die is aangesloten op het Ketenregister;
  2. De exporteur voert aanvullende bewerkingen uit die nodig zijn voor specifieke fytosanitaire dekkingen en voegt de resultaten hiervan toe aan de partij-informatie in Ketenregister;
  3. De NVWA verstrekt op basis van de fytosanitaire dekkingen in Ketenregister, de benodigde export-documenten. Dit kan op papier of digitaal met e-CertNL, de database met landeneisen van de overheid.

De gegevens over de keuringen die de partijen in de teelt hebben ondergaan staan in de teeltdatabase MijnBKD. Bij levering aan de export worden de fytosanitaire (teelt)dekkingen, op aangegeven van de teler, middels een elektronisch bericht verstuurd naar de afnemer die ze dan kan uploaden vanuit het Ketenregister.

 

Direct bij ontvangst zekerheid over de fytosanitaire status

Het is bijvoorbeeld niet meer nodig de AM-status te checken of een landen-specifiek document voor Japan aan te vragen, omdat deze informatie al in het systeem staat. Deelname vergt in eerste instantie extra inspanning. De exporteurs die met ketenregister gaan werken, moeten zich conformeren aan de standaarden van Ketenregister. Dit geldt voor de cultivarcodering, de berichten-set en technische infrastructuur. Het ene bedrijf is hierin verder dan het andere en het advies is om altijd vooraf een analyse te maken van de eigen bedrijfsprocessen en de werking van Ketenregister. Afhankelijk van de mate van automatisering van de Exporteur zijn voor verschillende exporteurs modules ontwikkeld om iedereen, stap voor stap, aan te kunnen sluiten op het Ketenregister.

Met de nieuwe werkwijze komt steeds meer een einde aan de documentcontroles in de exportketen en onzekerheid over de exportmogelijkheden. Straks wordt met minder documenten meer zekerheid gegeven over de fytosanitaire status van partijen. Dit laatste is noodzakelijk om de goede exportpositie van de Nederlandse bloembollensector te behouden en aan de steeds hogere eisen, gesteld aan elektronische certificering, te kunnen blijven voldoen.
 
BKD beheert Ketenregister en heeft Ketenregister in opdracht van Anthos gebouwd.